KVINNORNA STYR

I veckan pysslade jag med rapporteringen av SVT/Novus senaste väljarbarometer. Att hålla på med sådant är lite som att äta lördagsgodis för en politikreporter. Det går alltid att dyka djupt i alla siffror och försöka hitta spännande rörelser, småheter och storheter och spekulera kring allt detta.

Den här gången uppmärksammade SVT Nyheter bland annat att Moderaterna tappat fart, och att partiet har blivit ett mer mansdominerat parti.

Men har män eller kvinnor mer makt över hur landet styrs? Hur ser det ut i ett bredare perspektiv inom dagens politiska landskap utifrån väljarstödet?

Vi har en minoritetsregering med partier som stöds av 37,9 procent av kvinnorna. Det manliga stödet för regeringspartierna ligger på 29,5 procent. Lägg till Vänsterpartiet och vi får ett kvinnligt stöd på 45,9 procent, medan det manliga väljarstödet för regeringsunderlaget uppgår till 36,1 procent. ”Kvinnoövertaget” ligger alltså på nästan 10 procentenheter.

Inom väljarkåren har vi idag endast två mansdominerade partier i riksdagen. När det ena, Moderaterna, har ett ”gap” mellan män och kvinnor på knappt 4 procentenheter, så har det andra, Sverigedemokraterna, en ännu mycket kraftigare dominans. Mer än var femte manlig väljare, eller 22,4 procent, sympatiserar med Sverigedemokraterna, medan stödet hos kvinnorna ligger på 10,7 procent.

Samtliga övriga riksdagspartier har en kvinnlig dominans i sin väljarkår. Miljöpartiet har den största, där stödet hos kvinnorna är mer än dubbelt så stort än bland männen.

Det är – summa summarum – ett faktum att kvinnorna dominerar, inte bara vad gäller stödet för regeringen, utan även vad gäller den del av parlamentet som sitter på den reella makten. Och när samtliga övriga riksdagspartier vänder Sverigedemokraterna ryggen så vänder de följaktligen ryggen åt mer än dubbelt så många manliga som kvinnliga väljare.

 

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s