I JAKT PÅ KARTAN

Skärmavbild 2017-06-04 kl. 12.55.26

 

När komplexiteten fördjupas ökar behovet av förenkling. Så kan spelet bli mer intressant än spelets innehåll. Det tycks möjligen fördummande, men i själva verket kan poängen vara den rakt motsatta. En förståelse kräver nämligen sin inramning.

I veckan gick den troliga upplösningen efter valet 2018 från en regeringskonstellation till en annan. På måndag en blocköverskridande regering S-MP-L-C. På fredag en alliansregering.

Som alla andra teorier bygger denna på att man utgår från vissa förhållanden och samband, som sedan får den betydelse som man antar.

Här vilar jag bland annat på en Novus-undersökning som kom i veckan. Den visar att Moderaterna och Centerpartiet är de två klart mest populära partierna att sitta i en regering. Men här finns mer. I Novus undersökning kan man också se att Sverigedemokraternas väljare gillar Moderaterna, och det väldigt mycket. De gillar inte särskilt mycket Centerpartiet och Liberalerna, men framför allt gillar de inte Socialdemokraterna och överhuvudtaget inte Miljöpartiet.

När Sverigedemokraterna kräver regeringsförhandling med Moderaterna kan Moderaterna slå bakut och säga att en röst på Sverigedemokraterna är en röst på Stefan Löfven. Sverigedemokraterna inser förmodligen att detta inte är särskilt smart med tanke på hur deras väljare ser ut.

Från måndagens historiskt låsta läge med krav på regeringsförhandling gick vi på fredagen till ett läge där Sverigedemokraterna nästan verkar garantera att släppa fram en moderatledd regering utan förhandling.

Om så blir, så kan det bli svårt för Centerpartiet och Liberalerna att säga nej till att bilda regering med Moderaterna. I annat fall kanske de tvingas att stödja Stefan Löfven på ett eller annat sätt, vilket kan vara nog så svårt inför deras egna väljare när det väl kommer till kritan. Deras väljare gillar nämligen Moderaterna i högre grad än Socialdemokraterna.

Så här landar ännu en möjlig teori om vad som kommer att hända efter valet. Sannolikheten att den slår fel är naturligtvis större än motsaten. Alternativen är oändliga.

Alla dessa spekulationer, så skrattretande långt före nästa riksdagsval. Jag gör en välvillig tolkning: Vi är på jakt efter den där väl inramade ytan. När vi väl har gjort det kan vi dyka ner och ta tag i det som allt detta egentligen handlar om. Det uppenbart ytliga handlar i grunden om ett sökande efter djup och större förståelse.

För att kunna granska terrängen behöver vi en karta.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s