Ingentin(gb) har hänt

 

iphonekameran 680

 

Ibland när det händer riktigt stora saker finns det extra stora skäl att ställa sig frågan om det som har hänt verkligen har hänt, eller om det verkligen kommer att ske.

Jag tror att den samlade sömnbristen i Europa under en enda natt aldrig har varit så stor som mellan torsdagen och fredagen i den gångna veckan. Själv sov jag i en och en halv timma.

Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket, någon gång kring midnatt, då en av journalisterna i BBC:s valvaka bad att få berätta om ett färskt – ännu obekräftat – rykte om att i valdistriktet Sunderland så ser ”Leave”-sidan ut att vinna med en mycket bredare marginal än väntat. Det var en första indikation på att det inte skulle bli som vi alla hade trott. Det upplevdes som när man tittar på en raffinerad skräckfilm. När duschdraperiet dras undan och man ser skuggan av en kniv mot badrumskaklet. Den rysningen.

Och sedan bekräftades chocken. Där, mitt i natten, rasade pundet omedelbart på en aldrig sovande valutamarknad som tidigare hade ”prisat in” att britterna skulle rösta ”Remain”.

Så kom morgonen och dagen då den där chocken skulle tas in och bearbetas. Och här måste alla agera på rätt sätt. Alla måste spela sina roll utan att överraska. Det måste vara enkelt och begripligt, och rationellt utifrån det man har sagt tidigare. Och eftersom ingen hade förväntat sig det som skulle ske så blir det extra dramatiskt.

Börser måste rasa. Politiker och statsledare måste understryka känslan av chock och berättelsen om den stora katastrofen. Och media får för en gångs skull ett riktigt enkelt jobb. Det är bara att vidarebefordra budskapen till riktigt svarta rubriker.

Men så händer någonting. Någonstans tänks en andra tanke, och raset på Londonbörsen halveras, och mer därtill. När fredagshandeln stängs är Londonbörsens facit ett litet plus sett över den senaste tremånadesperioden.

Sen läser jag artikel 50 i EU-fördraget och funderar lite till. Det där ser ganska tufft ut. I min enkla tolkning tycks den utträdande parten inte ha så mycket att säga till om. Kort sagt ska en förhandling ske under en tvåårsperiod och det avtal som sedan ligger där för påskrift måste inte bara EU-parlamentet godkänna utan även britterna köpa.

Och så, idag denna lördag, lyssnar jag på en diskussion i radions P1 där Carl Bildt spyr galla över (vissa) mediers roll i Storbritannien, där de har tagit ställning på ett sätt som medier inte gör i Sverige, och där saklighet inte alltid står i främsta rummet. Och så säger han någonting om medias viktiga roll att bidra till en saklig upplysning i sådana här politiska processer.

Att medier har ett stort ansvar i att upplysa och ett särskilt stort ansvar i att hålla huvudet kallt i ett så här stort och avgörande händelseförlopp är nog inget understatement. Att de som säger att det har gått åt helvete när det händer som man tidigare har beskrivit som ett helvete, det är ju inte särskilt förvånande. Men har det då verkligen gått åt helvete, och är det som beskrivs som ett helvete verkligen ett helvete? På riktigt?

Helvetet i detta sammanhang är det avtal som ska förhandlas fram mellan EU och britterna om villkoren för ett utträde, och de relationer som sedan ska gälla därefter. Det avtalet måste bli riktigt bra. Och blir det inte tillräckligt bra så är det väl ingen som vill skriva under?

Här börjar jag undra kring det där helvetet. Kanske blir det så att den röriga inrikespolitiska situationen i Storbritannien kommer att göra att en ansökan om utträde förhalas. Och kanske är det så att avtalsarbetet kommer att leda fram till villkor och innehåll som väcker protester på alla möjliga olika håll. Och kanske får britterna säga sitt i en ny folkomröstning där villkoren för ett utträde är mer uppenbara och tydliga. Ovanpå detta att skottarna krånglar, och inte gillar att dras ur EU av engelsmännen. Allt detta bara tankar och funderingar kring fortsättningen av allt detta, men inte desto mindre relevanta.

Vill britterna skriva på ett taskigt avtal om utträde? Nej. Vill EU att britterna ska lämna med schyssta villkor och slippa betala ett pris? Nej.

Det är långt kvar till ett brittiskt utträde från EU. Ännu i denna dag har faktiskt ingenting hänt.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s