TREDJE STATSMAKTEN

En journalist har i allmänhet mycket större makt än vad hen vill erkänna. Det ligger i journalistikens natur att spela med makten. Och mot makten. Att spegla, och att granska.

En av journalistikens viktigaste uppgifter är att skapa en så rättvis bild av samhället att medborgarna är rationella i sina demokratiska val. Medborgaren ska verkligen tycka det hen tycker. En felaktig bild av samhället kan leda till att medborgaren tror sig tycka någonting hen egentligen inte tycker.

Jag vågar sticka ut hakan och säga att ingen egentligen vet hur samhället ser ut. Därför finns ingen alltigenom rationell väljare. Och det finns ingen rationell journalist. Det finns ingen fullt ut objektiv journalistik.

I den politisk-journalistiska vardagen finns många aktuella exempel på hur vi tampas med denna problematik. Varje dag.

Det sägs att det går åt pipan med skolan. Pisa-raset. Bara en sån sak. Det borde vara skolministerns fel. Eller? Det borde vara den sista frukten av den förra socialdemokratriska regeringens misslyckade skolpolitik. Eller? Det borde vara det fria skolvalets fel. Eller?

Egentligen vill en journalist komma med svar på det mesta. Hen vill hjälpa till. Men när verkligheten är komplex så finns det inga enkla svar.

Ovanpå detta att journalistikens ämnesval påverkar väljarna. Mycket. Någon opinionsexpert sa till mig att så fort man tar upp det där ämnet så växer det där partiet. Oavsett hur, sammanhanget spelar ingen roll. Vi journalister kan alltså påverka opinionen genom våra ämnesval. Bara en sån sak. Väljer vi bort, så gör vi ett val. Väljer vi, så gör vi ett val.

Suck. Det är inte lätt att vara journalist. Och det är sannerligen inte lätt att vara en väljare.

Annonser

2 tankar om “TREDJE STATSMAKTEN

 1. Jag blir så glad. Du tangerar forskningen om människors tänkande, till exempel om kopplingen mellan tankar och känslor, men hittar framåt med ett helt annat resonemang, om samhällets komplexitet. Snyggt, är min spontana reaktion, på riktigt alltså.
  Alla journalisters hatobjekt, journalisten Glenn Greenwald, tar upp de här frågorna i debatten om NSA och övervakningen. Han är väldigt kritisk mot msm och hur man går maktens ärenden när jobbet egentligen handlar om det motsatta.
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/04/nsa-reporting-about-journalism

  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/01/reddit-ask-me-anything-nsa
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/25/europe-erupts-nsa-spying-chief-government
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/14/independent-epitaph-establishment-journalism
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/10/cpi-report-press-freedoms-obama
  Ser fram emot att följa ditt skrivande och se var det här leder Ulf.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s